Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας

Το πυρηνέλαιο είναι λάδι που προέρχεται από την επεξεργασία του πυρήνα και της ψίχας της ελιάς. Δεδομένου ότι ο πυρήνας της ελιάς περιέχει μίγμα πυρηνελαίου (~3%), πυρηνόξυλου (~30%) και νερού (~67%), το πρώτο στάδιο επεξεργασίας είναι η διαδικασία της ξήρανσης σε μεγάλα κυλινδρικά ξηραντήρια. Στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία της εκχύλισης, προκειμένου να διαχωριστεί το λάδι από το υπόλοιπο μείγμα και, τέλος, ακολουθεί η διαδικασία της απόσταξης απ’ όπου λαμβάνεται το πυρηνέλαιο.

pirineleo

Το πυρηνέλαιο έχει σκούρο πράσινο ή καστανό χρώμα και χρησιμοποιείται είτε για βρώση, μετά από ειδική κατεργασία, είτε στη σαπωνοποιία.

Το πυρηνέλαιο χωρίζεται στις παρακάτω κατηγορίες, σύμφωνα με την ΚΥΑ 487/ΦΕΚ 1219Β 4.10.2000 :

  • Ακατέργαστο πυρηνέλαιο 
  • Εξευγενισμένο πυρηνέλαιο
  • Πυρηνέλαιο

Η ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΑΒΕΕ παράγει ακατέργαστο πυρηνέλαιο το οποίο, κατά κύριο λόγο, εξάγεται σε μεγάλες ραφιναρίες της Ισπανίας και της Ιταλίας και προορίζεται για βρώση, μετά από κατάλληλη επεξεργασία.

Επιπλέον πληροφορίες για το πυρηνέλαιο

Το πυρηνέλαιο συνιστά λάδι κατάλληλο για μαγείρεμα, τηγάνισμα ή την μίξη σε σαλάτες. Είναι ελαφρύ και έχει ουδέτερη γεύση και άρωμα, με αποτέλεσμα να μην μεταλλάσσει την γεύση κατά την διάρκεια του μαγειρέματος. Επίσης, όταν η θερμοκρασία δεν υπερβαίνει τους 240 βαθμούς, το πυρηνέλαιο δεν διασπάται. Ακόμα, συγκαταλέγεται στα ελαιόλαδα με την χαμηλότερη τιμή και προσφέρει την βέλτιστη αξία, σύμφωνα με το κόστος του.

Ειδικότερα, το πυρηνέλαιο χάρη στο σημείο καύσης του, μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί έως και 4 φορές, σε αντίθεση με τα λοιπά έλαια.

Τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία είναι διεθνώς γνωστά και αναγνωρισμένα. Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα μονοακόρεστων «καλών» λιπαρών, τα οποία μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και τα τριγλυκερίδια. Επίσης, ανήκει στα έλαια με την χαμηλότερη αναλογία κορεσμένων «κακών» λιπαρών, τα οποία αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη. Αυτή η ευεργετική αναλογία λιπαρών είναι ίδια στο Πυρηνέλαιο και στο Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο.

Ωστόσο, το πυρηνέλαιο δεν είναι υποκατάστατο των παρθένων ελαίων. Αποτελεί, όμως, ένα αναβαθμισμένο υποκατάστατο άλλων ραφιναρισμένων ελαίων και λιπαρών, όπως το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο, το φοινικέλαιο, το σιναπέλαιο, το αραχιδέλαιο, το σησαμέλαιο και λοιπά, καθώς, επίσης, κι άλλων ανθυγιεινών μέσων μαγειρικής όπως το κοκοφοινικέλαιο, το γκί, το βανασπάτι, κα.

Οι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα υγείας καταναλωτές, λοιπόν, μπορούν να εντάξουν το πυρηνέλαιο στην καθημερινή τους διατροφή, καθότι η στροφή σε πιο υγιεινά έλαια μαγειρέματος είναι η πιο εύκολη και, ταυτόχρονα, η ουσιαστικότερη αλλαγή πού μπορεί να επιλεγεί για την διασφάλιση ενός καλύτερου επιπέδου υγείας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο